קפה עם מנהלת האגף
מנהלת האגף, דר' נעמי מורנו
במסגרת מפגשי "קפה עם מנהלת האגף" התארחו במטה ויצו בתל אביב נציגות ממספר מעונות בירושלים, לפיד, מודיעין-מכבים, ומעלה אדומים. המשתתפות הן בעלות וֶותק ניכר בתחום הטיפול בגיל הרך, ובממוצע כ-18 שנים.
במהלך המפגש עם המבשלות, המחנכות-מטפלות, המנהלות והמפקחות, דיברנו, הקשבנו, התרגשנו, והכל במטרה להעמיק את ההיכרות ואת הקשר. אני מודה לכל אחת ואחת מכן על שיתוף הפעולה, ועל שאפשרתן למפגש להיות מכבד ומרגש. התרשמתי מאוד מכן ומהמחויבות שלכן לעשייה המשותפת לכולנו.
נעמי
למפגשים האחרונים

המפגש השנים עשר / מעונות באיזור ירושלים ומודיעין
המפגש השנֵים-עשָר (12) של "קפה עם מנהלת האגף" עם דר' נעמי מורנו התקיים מיד לאחר חופשת חג הפסח תשע"ח (ב-9 באפריל, 2018). המפגש כלל הפעם – עובדות ממעונות באזור הפיקוח של המפקחת טובה מקובקי.

המשתתפות הגיעו ממעונות בערים וביישובים הבאים: ירושלים (אפרתה; גילה – הנופך; פסגת-זאב – מכמש), לפיד, מודיעין-מכבים (אחלמה; גפן; טבת; מגדל הלבנון), מעלה אדומים (נופי סלע; קול התור). המשתתפות הן בעלות וֶותק ניכר בתחום הטיפול בגיל הרך, ובממוצע כ-18 שנים.
המשתתפות ייצגו מגוון תפקידים, ביניהם: מבשלת; מחנכת-מטפלת; מחנכת-מטפלת-מפעילה; אחראית כיתה (תינוקות, פעוטות, גנון). המפגש לֻוָוה על ידי שתי מנהלות-מעון.
השתתפו בפגישה (לפי א"ב): רוזה אדיקייב, אילנית בוהדנה, סיגלית בן ישעיהו, קרן בן צור, אירית גיספאן, אלינור גרייב, איריס לוי, אתי חנניה, איריס כהן (מנהלת מעון), לירז מויאל, כוכי מוסקוביץ', הלנה מיכאלי (מנהלת מעון), שירה נאור, שרית מקונן, איריס עובדיה, אולגה פלשטייב, זיוה פנטה, מננה קביטל, אילנה שועה.
המפגש נפתח בדבריה של המפקחת טובה מקובקי: "שמחה ומתרגשת לפגוש אתכן כאן. מטרת המפגש שלנו היא לאפשר הֶכֵּרוּת בלתי אמצעית עם מנהלת האגף ובעלות תפקידים במטה האגף. האזור שלנו כולל 16 מעונות. טיפול וחינוך בגיל הרך הם עיסוק מורכב ומאתגר המשותף לכולנו. בחודשים האחרונים חווינו באזור מחסור בעובדות קבועות ומחליפות. בכוחות משותפים והודות להתגייסותכן התגברנו על כך. התמודדנו עם משברים וצלחנו אותם. מאחלת לכולנו לבחור את העבודה שלנו כל יום מחדש ולברוא מציאות טובה לילדים שלנו. מודה לכן וגאה לעבוד לצִדכן במסע המשותף.
איחולי החלמה לעידית חסון, הממונה המינהלית של המעונות באזור הפיקוח שלנו.
תודה מיוחדת לדר' נעמי מורנו, שמניעה את האגף, מובילה ומאתגרת אותנו במעונות".
דר' נעמי מורנו ברכה את המשתתפות ואמרה: "תודה שבאתן. הרעיון לפגישות "קפה עם מנהלת האגף" נולד בפורום-צוותים הפועל באגף, כמענה לצורך ביצירת קשר ישיר. פגישתנו מתקיימת בחדר הישיבות של מטה ויצו. כאן מתכנסת ההנהלה של ויצו. התמונות מסביבנו הן של מנהיגות הארגון מאז 1920 ולאורך השנים. אתן חלק מרֶשֶת גדולה של מעונות ויצו לגיל הרך. זו הזדמנות להציג בפניכן את ההיסטוריה, החזון וכיווני הפעולה של הארגון. בנוסף לביקורים שאני עורכת במעונות, לנו במטֶּה – חשוב מאד להכיר אתכן, לשוחח פנים–אל–פנים ולשמוע דברים הקשורים לארגון, למעון ולתפקיד מנקודת המבט שלכן".

הוקרן סרט על ויצו ופעילותה. לאחר מכן – הציגה דר' נעמי מורנו את מצגת האגף: מבנה כללי של ויצו (ויצו ישראל שעיסוקה במעמד האישה בהבטים שונים של רווחה; ויצו העולמית הכוללת, לצד האגף לגיל הרך, גם בתי ספר וכפרי נוער). בהמשך התמקדה באגף לגיל הרך: פריסת מטרות ויעדים; סקירה של המסגרות; תכניות מערכתיות במעונות היום של ויצו (לדוגמה: טעמי ילדות, תנועה בהנאה, ליווי התפתחותי, חיוכים, בטיחות בדרכים, וַויְזקידְס, ספרית פיג'מה, חוסן, מעון ועוד, להיות הורים, ויצו בקהילה); מאפיינים של צוותי המעונות; תפקידן של המחנכת-מטפלת ושל המבשלת במעון; מסלולי התפתחות מקצועית (בדגש על יצירת אפשרויות לקידום באמצעות לימודים, השתלמויות במגוון נושאים, סולמות-קידום במעון באמצעות תפקידי רוחב כמו – מחנכת מטפלת יזמית, חונכת, רכזת קורס, מובילת תחום, אקדמיזציה וכן מסלול אנכי, לדוגמה – מטפלת ללא סיווג, מחנכת-מטפלת סיווג 1 / סיווג 2, אחראית כיתה, מנהלת מעון, מפקחת, ממונה מינהלתית, מנהלת פרויקטים. תפקיד ניהולי במטה האגף ועוד); מפרסומי האגף (לדוגמה: משלנו, טעמי ילדות, לגדול בויצו, תנועה – הנעה והנאה, מוקפץ – מגזין לתזונה ולתנועה, קול ההורה, חניכה לעובדת חדשה בויצו, בטיחות כדרך חיים).
באגף מופעלות תכניות לשילוב מתנדבות ואנו מזמינות עובדות שפורשות להצטרף לקבוצת המתנדבות.
והעובדות, מה הן אומרות?
חלק המרכזי של המפגש נערך סבב בין המשתתפות, אשר הציגו את עצמן, העלו סוגיות אופייניות לעבודת המעון והעבירו טיפים ומסרים בהקשר לתפקידן, להתנהלוּת המעון, לאתגרים עמם מתמודדות ולציפיותיהן במסגרת האגף.
- "…שמחתי לשמוע על כל התכניות באגף. אני רוצה להישאר כמטפלת במקום, אשר בו אני נמצאת… מבחינתי זו שליחות למען הילדים. השתתפתי בקורס מובילות כיתה ולדעתי כל אחת צריכה לעבור את הקורס הזה. תודה למפקחת: תמיד מקשיבה, מכילה ויודעת לאבחן בחדות ילדים".
- "31 שנה אני עובדת בויצו עם ילדים. עבדתי בכל הכיתות, כעת עם התינוקות, מאוד אוהבת את הגיל הזה. לא מעוניינת לפרוש. כיף לי בעבודה – הילדים הם שנותנים לי כוחות".
- "מבשלת במעון. אוהבת את הצוות ואת המנהלת וכיף לי!"
- המנהלת העידה: "המבשלת שלנו עם ותק של 6 שנים בתפקיד. עובדת פעמים רבות לבד ומעולם לא שמעתי תלונה. אני מאוד מעריכה אותה ואת עבודתה"

- "כמנהלת המעון – אני אוהבת את המעון ואת הצוות שלנו, שעושה עבודה מעולה, ראויה להערכה. חושבת ש[טיפול בגיל הרך] הוא עבודה קשה ומאוד תובענית, לפעמים כפוּיַת טובה. לא קל לעבוד במעון ואני מקפידה לומר לעובדות תודה…"
- "הוותק שלי הוא 20 שנים. המנהלת שלנו, הייתה מטפלת והיא עכשיו מנהלת טובה. רוב הזמן עבדתי בכיתת תינוקות וכעת ביקשתי לשלב גם תינוקות וגם גנון. בעלת סיווג מקצועי 1 ו-2. עברתי השתלמויות וזה מאוד מעניין ונותן לי רעיונות. אוהבת לעבוד עם ילדים: עבודה זו נותנת לי אנרגיה חיובית. מבקשת מאוד הזדמנויות להשתלמויות. כאשר ידוע [מראש] על חוסר בכוח אדם, אנחנו מאוד משתדלות לסייע. הפגישה עם מנהלת האגף נעימה לי מאד…"
- "18.5 שנים בויצו. מתרגשת כאן מאד… עובדת בתינוקייה: הילדים נותנים לי אהבה וחום וכיף לי. יש לנו צוות מדהים ותודה רבה…"

- "אני 23 שנה במקצוע, מתוכן – 6 שנים בויצו. גאה בצוות שלי – צוות עובד ולומד בקורסים ובהשתלמויות. כולן לומדות ויודעות שהלמידה מביאה כוח, ידע ובטחון. העבודה במעון קשה ואיננה הכי מתגמלת מבחינת שכר… [לפיכך] אני משתדלת שיהיה להן כיף ותרגשנה מוערכות, כאשר מגיעות לעבודה. [יש לכך תוצאה]: כל מי שנכנס למעון מרגיש בכך…"
- "אני בויצו 23 שנים. עבדתי במעונות שונים באזור, לפני שהגעתי למעון הנוכחי. מאוד שמחה ומאוד גאה לעבוד בעבודה הזו, על אף הקושי. המנהלת שלנו מחדירה בנו הרבה מוטיבציה. כאשר הגיעה למעון, נכנסה יחד איתה רוח של עשייה ולימודים. לפני שנתיים שלחה אותי ללמוד במרפ"ד קורס של הפעלת חוגים [מטפלת-מפעילה]. זו שנה שניה שאני מעבירה חוגים. מאוד נהנית להעביר את החוג, ההורים והילדים מאוד נהנים. מאוד כיף ומאוד נחמד…"
- "עובדת עם ילדים מעל 35 שנה, מתוכן 14 שנים בויצו. מאוד אוהבת ילדים, עם כל הקושי יש גם סיפוק רב. חשוב להעביר לילדים חום ואהבה. הקשר במעון הוא כמו במשפחה חמה ומלוכדת. זה הוא אחד הדברים שנותנים לנו את הכוח ללמוד ולהשקיע במעון, הרבה בזכות המנהלת ואנו מודים לה. אצלנו במעון פועל "ספרית פיג'מה". התורם, שתרם תחילה לגני העירייה, תורם גם לנו. יש גם ספריית השְאלה במעון. קריאת ספר מאוד מעשירה… אנחנו מקיימים שלל פעילויות סביב הסיפור עצמו. העיסוק בספר מהדק את הקשר בין ילדים להורים. תודה על כך!"
- "התחלתי את עבודתי בויצו בכיתת התינוקות לפני 12 שנים וכעת אני בגנון. עובדת משרה מלאה 6 ימים בשבוע. המנהלת מאוד מקשיבה ומסייעת. הבעיה שלנו היא מחסור בכוח אדם. מקווה שיִימָּצֵא פתרון לבעיית כוח האדם… חוץ מזה, אצלנו כמו משפחה…"
- "מאוד אוהבת את העבודה שלי במעון… כיף לי עם הילדים האלה. מאוד כיף לנו במעון ואנחנו אוהבות אחת את השנייה. סיימתי הכשרה של מובילות כיתה ואני חושבת שכולן צריכות ללמוד את זה. צריך לקחת בחשבון שמאוד מתיש לעבור השתלמויות אחרי יום עבודה ולא במעון שלך…"
- "אני 5 שנים בויצו. הגעתי מהחברה למתנ"סים… שם שיטת עבודה שונה… התאהבתי בויצו. מעוניינת בהכשרה לסוג 2, אך מקום הלימודים מרוחק וזו בעיה עבורי. יש לנו מתנדבת במעון שעובדת כמו כולנו. שמחה על האפשרות להכיר את דר' נעמי מורנו. תודה על המפגש הזה: הוא מהנה ומקרב את כולנו לצוות אחד גדול…"
- "אני 7 שנים בכיתת תינוקות. לא מוכנה לעבוד בכיתה אחרת, אוהבת לראות אותם זוחלים, הולכים, מדברים… יש לנו מנהלת מקסימה. השלמתי קורס מטפלות סוג 1… גם כשלא היה קל להגיע לת"א ברכבת…"
- "עובדת 13 שנה במעון. אנחנו עובדות בצורה מאוד מגובשת. כיף לנו לעבוד יחד ובשיתוף עם הילדים. אנחנו עובדות ברוטציה בכל נושא. המנהלת שלנו מקבלת כל אחת בהערכה וארגנה לנו ערבים של לימוד וגיבוש. אני שמחה וגאה לעבוד במעון שהיא המנהלת שלו. בתחילת שנה הגיעה אלינו עובדת חדשה, אך זה לא מורגש… היא השתלבה וההורים מאוד מרוצים. עובדות חדשות במעון שלנו מאוד כיף להן: הכנסנו אותן למשפחת ויצו…"
- "אני עובדת 30 שנים במעון. עבדתי 20 שנים. אחר כך נולדה לי נכדה… גידלתי אותה שנתיים… ולפני 7 שנים חזרתי שוב לעבודה במעון. המנהלת שלנו מאוד מלמדת… עם שיטה מיוחדת וזה ממש תורם. כאשר מגיעה עובדת חדשה, אנחנו מלוות אותה ונותנות לה תחושה שתוכל להתקדם. אני גאה בעבודה שלי וכיף לי עם הילדים ועם ההורים".
- "אני 12 שנים בויצו ושנה שניה במעון חדש… אני אחראית כיתה… טוב לי. זה מאוד חשוב שהמנהלת נרתמת בעצמה ועוזרת בכיתה… אני כל כך מעריכה את המנהלת שלנו וגאה לעבוד מולה. מאוד מדרבן שיש מנהלת טובה. אני מאמינה בשיתוף פעולה מלא עם הצוות ואנחנו חולקות את השבוע יחד במטלות השבועיות. אנחנו עובדות קשה וחשוב לנו שיפרגנו לנו. אני רוצה לעלות שלב ועוד שלב… הגשתי מועמדות לעתודה ניהולית…"
- "אני 8 שנים בויצו. נכנסתי למעון כמבשלת… הייתי לבד במטבח… המעון היה קטן בתחילת הדרך… כעת, יש בו 70 ילדים. עכשיו יש לי עוזרת ומדיח. עברנו לאט לתכנית "מעון ועוד". ברוך השם מתקדמים… יש דבר קטן שחסר לי פינה קטנה לשים חפצים [אישיים]…"
- "באתי מתחום המלונאות… כאשר ילדתי את הבת הרביעית, לא קִבְּלו אותה למעון, אך קבלו אותי לעבוד בו… אוהבת ילדים… אוהבת את העבודה… התקינה צריכה להשתנות…"
לסיכום –
טובה מקובקי, המפקחת, אמרה: "המפגש רִגֵּש ומִלֵּא אותי גאווה, במיוחד לשמוע על הקשר החם עם המנהלות וההערכה ההדדית שלכן". רחל דולב חִזקה בדבריה: "אתן מייצגות עשִׂיה מבורכת והמון תשוקה לעבודה במעון, למרות השכר…"
ריקי מרקוס זכאי הוסיפה: "תודה לכן. הקשבתי לכל מה שנאמר ואני מלֵאַת הערכה: אתן מגדלות את דור העתיד ומשפיעות על התפתחות הילדים וגדילתם. דברתן על הערך של המפגש: אנו מקוֹות להגיע במהרה, במסגרת מפגשֵי "קפה עם מנהלת האגף", לכל העובדות במעונות…"
דר' נעמי מורנו הודתה על השיתוף וציינה: "דיברתן בפתיחות, סיפרתן על עצמכן ועל החוויות בעבודה. נתתן רעיונות ואנחנו נחשוב – מה ניתן לעשות? כיצד אפשר להפיק מהדברים את המיטב?
תודה למפקחת טובה מקובקי על הארגון. העליתן נושאים משותפים, ביניהם – למידה והשתלמויות. נזכור שאין פתרונות בזק: העבודה כלל לא פשוטה. מאחלת לכן – רק טוב וצמיחה בעבודה… שתרגישו שאתן יכולות להשפיע וגם לתרום לילדים ולהוריהם. מבחינתי, אפעל לעשות כל מה שיסייע לקדם אתכן, את עבודתכן ואת איכות המעון. כל מפגש מחדֵד את חשיבות הקשר בין השטח למטֶּה ומבהיר את הערך של העשייה במעון. נהניתי וגם למדתי. אבקש שתשתפו בדברים את הצוותים במעונות שלכם. אגיע לבקר במעונות כמיטב יכולתי. מזמינה אתכן להיכנס לאתר "משלנו ברשת".
תיעוד המפגש: ריקי מרקוס-זכאי
במפגש נטלו חלק: דר' נעמי מורנו, מנהלת האגף; טובה מקובקי, מפקחת מעונות מאזור ירושלים; רחל דולב, מנהלת יחידת תיאום ובקרה במטה האגף; ריקי מרקוס-זכאי, מנהלת מחלקת תכניות במטה האגף.
גב' אביטל בלומנטל – יו"ר האגף לגיל הרך, הצטרפה לברך את הפורום.






































