חוסן בשעת חירום
תכנית חוסן הינה תכנית ייחודית למעונות ויצ"ו, שמטרתה ללמד, לתרגל ולהקנות "כלי חוסן" העוזרים להתמודדות טובה יותר במצבי לחץ יומיומיים, הן אצל ההורה והן אצל הילד. התכנית מלמדת כיצד לספק לילדים צעירים תחושת ביטחון ומוגנות, יכולת טובה לוויסות רגשות, תחושת, ערך עצמי גבוה יותר ועצמאות.
במהלך התכנית תהיינה הפעלות חווייתיות, שיח רגשי, משחקי תפקידים, צפייה בסרטונים ופעילויות נוספות המגבירות את תהליך הלמידה. התכנית פותחה על ידי מרכז "חוסן" ע"ש כהן-האריס, וכוללת 10 מפגשים שבועיים בהנחיית העובדת סוציאלית של המעון. זוהי תוכנית ההתערבות מיועדת להורים ולמטפלות מעון.
מטרת התוכנית היא לחזק ולטפח, אצל תינוקות ופעוטות (3 חודשים-36 חודשים), גורמים מגנים (protective factors) הידועים כקשורים מאוד לחוסן נפשי בגיל הרך (infancy and toddlerhood ) ובילדות המוקדמת ((middle childhood . חוסן/בריאות נפשית בגיל הרך נבנה ומתפתח בתוך יחסים עם מטפלים משמעותיים/דמויות התקשרות משמעותיות.
בריאות נפשית אצל תינוקות ופעוטות מגיל לידה ועד גיל 3 מוגדרת כ"יכולת לחוות ולבטא רגשות מבלי לחוות קריסה רגשית מתמשכת, היכולת ליצור יחסים בינאישיים קרובים ובטוחים, והיכולת לחקור את הסביבה הקרובה וללמוד". כוונת התוכנית היא לעזור להורים ולמטפלות מעון לספק לתינוקות ולפעוטות:
- תחושת בטחון ומוגנות
- טיפול רגיש ועקבי
- עזרה בוויסות רגשי ופיזי
- עידוד תחושת מסוגלות עצמית
- עידוד עצמאות.
כמו כן התוכנית מתכוונת ללמד ולחזק מיומנויות המגבירות חוסן אישי אצל מבוגרים, מתוך הידיעה כי מטפלים בעלי יכולות וויסות עצמי טובות, ובעלי ותחושת מסוגלות ויעילות עצמית גבוהה, תורמים בדרך הטיפול שלהם להתפתחות החוסן הנפשי של ילדיהם.
התוכנית כוללת 10 מפגשים שבועיים. כל מפגש כולל 2 חלקים:
חלק ראשון ילמד ויאמן את ההורים והמטפלות מושגים ותרגילים התורמים לחוסן האישי.
החלק השני בכל מפגש מלמד ומתרגל הורים בנושאים התורמים לחוסן של תינוקות ופעוטות.
ההורים והמטפלות מקבלים שעורי בית בסוף כל מפגש ונדרשים להתאמן על הנושאים הנלמדים.
הנושאים הנלמדים ומתורגלים בתחום חוסן מבוגרים
שליטה מאוזנת, שיתוף בחוויות, זיהוי אתגרים והזדמנויות, איזון פסיכו פיזי (למידת נשימות איטיות) ,איזון קוגניטיבי של מחשבות מכשילות, התמודדות עם רגשות חזקים, מיקוד קשב, הקשבה פעילה, התמודדות עם דאגות, בקשת עזרה, הומור ומשחק, מטרות וערכים.
הנושאים הנלמדים בחוסן הגיל הרך
צרכי הביטחון והמוגנות של תינוקות ופעוטות, עקרונות בסיפוק חווית בטחון ומוגנות, קריאת האיתותים של תינוקות כשפה ייחודית, חשיבות של מגע וקרבה פיזית בינקות ובפעוטות, הכרות עם מחשבות ורגשות של תינוקות, הקשר בין סגנון טיפול הורי לבין המחשבות/רגשות וההתנהגות של התינוק, וויסות רגשי בשניים, וויסות עצמי, שיום רגשות ומחשבות, חרדות התפתחותיות (חרדת פרידה, חרדה מאובדן אהבת הורה, חרדה לשלמות הגוף, חרדה מרוע ואשמה) ודרכי התמודדות של הורים אתן, צרכי נפרדות ואוטונומיה בפעוטות, עידוד חווית מסוגלות וחווית שליטה אצל פעוטות, הצבת גבולות אמפטית, משחק.
מעט על מרכז חוסן
מרכז "חוסן" ע"ש כהן-האריס מיסודה של העמותה לילדים בסיכון הוקמה במטרה לחזק את החוסן האזרחי ומטבע הדברים עוסקת בטיפול, ייעוץ, פיתוח, הכשרה, מחקר וחיזוי, בתחום היערכות, מניעה, התערבות ושיקום ובפיתוח חוסן אזרחי במצבי טראומה, משבר ואסון המוני, ברמה המקומית, הארצית והבינלאומית.
חוסן בגיל הרך –הינה תוכנית חדשה וכתוכנית המגובה מחקרית נבחרנו להיות הפיילוט. התוכנית מגובה במחקר בה יבחנו את השפעת התוכנית על ילדי המעון.